Werkschoenen zijn er voor verschillende beroepsgroepen. Het meeste wordt gedacht aan de schoenen die er zijn voor in de bouw. Werkschoenen waarmee zwaar fysiek werk geleverd kan worden en die je beschermen tegen allerlei van buiten komende onheilen. De bescherming zit in de zool. Die is vaak zo gemaakt dat er geen scherpe voorwerpen doorheen kunnen komen. De neus van de schoen is vaak verstevigd waardoor je tenen beschermd zijn als er iets zwaars op je tenen valt en werkschoenen zijn vaak waterdicht. Het is een belangrijk deel van je werkuitrusting en bij een echte hollandse bouwvakker horen stevige en stoere werkschoenen daarom de hoogste tijd om er in dit blog meer over te vertellen.

Werkschoenen en certificeringen

Om de veiligheid te duiden zijn er verschillende certificeringen die werkschoenen kunnen krijgen.  De meest bekende certificering is de S3 certificering. Dit houdt in dat de schoenen een verstevigde neus hebben. Die ervoor zorgen dat je tenen goed beschermd zijn. Daarnaast hebben deze schoenen een speciale verstevigde tussenzool. Trap je in een spijker dan zorgt deze tussenzool ervoor dat de spijker hier niet doorheen gaat. Je voeten zijn daarmee ook beschermd tegen van buiten komende onheilen die van onderaf komen.  Als laatste zijn deze werkschoenen ook waterdicht. Werkschoenen die de S3 normering hebben zijn vaak wel wat hoger in prijs. Let goed op of je alle onderdelen die bij deze normering zitten wel echt nodig hebt.  Zo is er ook de S1P normering. De schoenen met deze normering hebben dezelfde veiligheidsaspecten alleen zijn deze schoenen niet waterdicht. Ben je meer binnen in de bouw aan het werk dan komt je prima uit de voeten met deze schoenen.

Werkschoenen en innovatie

Het goede aan deze schoenen is dat de meeste producenten veel doen aan innovatie en ontwikkeling. De innovatie zit in het gebruikersgemak. Denk hierbij bijvoorbeeld aan meer ademende schoenen door het materiaal wat wordt gebruikt. Of de demping in de zolen die ervoor zorgen dat ze comfortabel dragen en je gewrichten meer beschermd worden ook als je met zware zaken aan het sjouwen bent. Ook wordt er op het gebied van duurzaamheid veel ontwikkeld bij werkschoenen. Merken zoals Blaklader werken voornamelijk met gerecyclede materialen, waardoor de schoenen veel minder milieubelastend zijn. Zeker omdat in de bouw werken over het algemeen fysiek zwaar is raden we aan niet te bezuinigen op je schoenen waarmee je werkt. Het draagt bij aan het klachtenvrij werken en helpt dus ook om ongeschonden je pensioen in te gaan.